2ο Δημοτικό Καβάλας

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 

Το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας είναι ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο, που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της πόλης της Καβάλας. Το κτίριο κτίστηκε το 1932. Οι κάτοικοι της περιοχής προέρχονται κυρίως από λαϊκά στρώματα εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα και κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Έχει χωρητικότητα 12 τάξεων, συμπεριλαμβανομένου ενός Τμήματος Ένταξης και ενός Γυμναστηρίου. Στο σχολείο εργάζονται 24 εκπαιδευτικοί.  Διαθέτει   Εργαστήριο ΤΠΕ και επιδιώκει τη βέλτιστη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή διδακτική προσέγγιση. Βασική επιδίωξη του σχολείου είναι  η συμμετοχή του σε εθνικά και διεθνή  δίκτυα και προγράμματα.  Γενικά, χαρακτηρίζεται ως ένα ανοιχτό σχολείο με έντονο κοινωνικό ρόλο ως ένα σχολείο που προωθεί τη συμμετοχή, τη μαθητική δημιουργία,  τη συνεργασία, την αλληλεγγύη  και την ενεργό εμπλοκή όλης της σχολικής κοινότητας στη λειτουργία του: εκπαιδευτικούς μαθητές και γονείς.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 

Το Σχολείο στεγάζεται σ΄ ένα σημαντικό σχολικό κτίριο του Μεσοπολέμου, το οποίο βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της συνοικίας, στην οδό Κολοκοτρώνη 88, σε μικρή απόσταση από τον ναό της Αγίας Βαρβάρας.  Στη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας, που κατά το μεγαλύτερο μέρος της κατοικήθηκε μετά την έλευση των προσφύγων (1923-25), λειτουργούσαν, τουλάχιστον,  από το 1927 δύο δημοτικά, Ε' Αρρένων και Ε' Θηλέων, και η Νυκτερινή Σχολή των Κυριών και Δεσποινίδων Αγ. Βαρβάρας, που στεγάζονταν σε, ακατάλληλα κτίρια εκ περιτροπής.  Από το 1929 ο Δήμος προγραμματίζει την ανέγερση νέου διδακτηρίου, όμως παρά τις προσπάθειές του (π.χ. συμμετοχή σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για οικόπεδο της Διαχείρισης Ανταλλαξίμων το 1932) δε βρίσκει κατάλληλο οικόπεδο. Τελικά το Σεπτέμβριο του 1933 κατεδαφίζεται το κτίριο όπου στεγάζονταν τα σχολεία, ώστε στον ίδιο χώρο να ανεγερθεί το νέο διδακτήριο. Οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν στα τέλη του 1933 και ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 1935 από τον εργολάβο Κ. Μανιαδάκη, με βάση την μελέτη του αρχιτέκτονα Π. Καραντινού. Στο κτίριο στεγάζονταν το  2ο  και 3ο Δημοτικό Σχολεία Καβάλας  και σήμερα κατόπιν συνένωσης το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.

Η ιστορία της Καβάλας ξεκινά από τους Προϊστορικούς χρόνους.  Τα παλαιότερα ευρήματα που βρέθηκαν στο νομό Καβάλας, ήρθαν στο φως τη δεκαετία του '50 στην περιοχή «Τζίνες» της Θάσου αφορούν εργαλεία εξόρυξης ώχρας της Νεοτέρης Παλαιολιθικής, περίπου 20.300 χρόνων π.Χ. Τότε η Θάσος συνδεόταν μέσω χερσονήσου με την ενδοχώρα. Όμως κατά την Μεσολιθική εποχή  η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξήθηκε και τα νερά της θάλασσας πλημμύρισαν την μέχρι πρότινος πεδιάδα. Οι πρώτες οργανωμένες κοινωνίες εμφανίζονται στην Πεδιάδα των Φιλίππων γύρω στα 5.600 π.Χ.. Πιο γνωστές θέσεις στον νομό Καβάλας για την περίοδο της Νεολιθικής είναι η θέση Ντικίλι Τας (Όρθια Πέτρα),   στο χωριό Ακροπόταμος, στον Παράδεισο και ο προϊστορικός οικισμός Λιμεναρίων και την εποχή του Χαλκού, το Καστρί και η Σκάλα Σωτήρα Θάσου. 

Στην αρχαιότητα μετά από μακροχρόνιους πολέμους (που σύμφωνα με την ιστορία έλαβε μέρος και ο ποιητής Αρχίλοχος) με τα θρακικά φύλα, οι Θάσιοι για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις θρακικές επιδρομές, γύρω στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ., ιδρύουν την Νεάπολη (σημερινή Καβάλα). Εκτός της στρατηγική της θέση, στο δρόμο που συνέδεε την Ανατολή με την Δύση, καθώς και το φυσικό της λιμένα, η Νεάπολη βρισκόταν ανάμεσα στην εύφορη και πλούσια σε μεταλλεύματα Θάσο, κοντά στο χρυσοφόρο Παγγαίο όρος και ακριβώς δίπλα στις εύφορες πεδιάδες των Φιλίππων και του Νέστου.

Υπήρξε μέλος της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας και της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Τα τιμητικά ψηφίσματα του αθηναϊκού δήμου, εγκωμιάζουν την Νεάπολη, για την συμπαράστασή της στην Αθήνα, κατά την ταραχώδη περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου.

Η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή για την άφιξη των δημοκρατικών στρατευμάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενόψει της ιστορικής μάχης των Φιλίππων και από την άλλη για την άφιξη του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας την Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το χριστιανισμό. Είναι διάσημη για τα μεγαλοπρεπή έργα Βυζαντινών και Τούρκων (όπως το Κάστρο και οι Καμάρες) όσο και για το ότι αποτέλεσε γενέτειρα του Μεχμέτ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου. Παράλληλα η νεότερη ιστορία της πόλης παρουσιάζει εξίσου ενδιαφέρον, τόσο για την καπνεργασία και τις πρώτες απεργίες στα Βαλκάνια (1896) όσο και για την πλούσια βιομηχανική δραστηριότητα με κυρίαρχη αυτή του μαύρου χρυσού.

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ: 

Συμμετέχοντες μαθητές: 

Μπάνου Έλενα

Μπάνος Σταύρος

Συμμετέχοντες  εκπαιδευτικοί:

Πέτρου Στέφανος

spetrou@me.com

Βλαστάρης Κων/νος

kostasvb@yahoo.gr

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 

2o ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 88

ΤΚ 65201

https://2dim-kaval.kav.sch.gr/

mail@2dim-kaval.kav.sch.gr

Διευθυντής: Βλαστάρης Κων/νος

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 
  • Το Σχολείο  συμμετείχε  στο Ευρωπαϊκό Eκπαιδευτικό  Πρόγραμμα  Comenius Regio “ICT integration in Primary Education” (2012-14) και  τώρα στο «Inspiring Science Education» με απόφαση του Ι.Ε.Π.  Είναι υποψήφιο  ακόμη για την  ένταξη του σε δύο  ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα  Erasmus +  Kea Action 2 και θα καταθέσει αίτηση επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού “In service training” μέσω του  Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus + Kea Action 1.
  • Υλοποιούνται προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Αγωγή Υγείας, τον Πολιτισμό, την  τοπική Ιστορία και το Σκάκι.
  • Λειτουργεί Ομάδα Σκάκι του Σχολείου με σημαντικές διακρίσεις (από το σκακιστικό τμήμα του Σχολείου ξεκίνησε η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Τσολακίδου Σταυρούλα).
  • Υλοποιούνται δραστηριότητες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής  όπως ημερίδες-παρουσιάσεις. Μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής παραδίνονται  ως εξωδιδακτική δραστηριότητα  από το Κ.Τ.Ε . Α.Μ.-Θ.  Επίσης, η ομάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που προετοιμάζεται σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογίας Ερευνας Α.Μ.Θ. θα συμμετέχει στο διαγωνισμό WRO 2015 – Ολυμπιάδας Ρομποτικής.
  • Έντονη   είναι και η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο Θέατρο και τη Μουσική:  λειτουργεί Θεατρική Ομάδα και Χορωδία και το Σχολείο υλοποιεί παραστάσεις στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας, και συμμετέχει σε εκδηλώσεις  του Δήμου Καβάλας.
  • Σε συνεργασία με τη  «Δημωφέλεια Καβάλας», την «Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας» και την  « Ένωση Γονέων Καβάλας» υλοποιείται η δράση «Πανεπιστήμιο Παιδιών» που αποτελεί μια σειρά καινοτόμων εκλαϊκευμένων επιστημονικών παρουσιάσεων και  εργαστηρίων για μαθητές για την απόκτηση γνώσεων, την ανάδειξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων των μαθητών.
  • Λειτουργεί σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» που προσφέρει βοήθεια σε αναξιοπαθούντες μαθητές και οικογένειες της συνοικίας.