Γυμνάσιο και Λ.Τ. Δομβραίνας

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 

Το Γυμνάσιο Δομβραίνας διαθέτει  3 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Φυσικής-Χημείας-Βιολογίας, Πληροφορικής, γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και χειροσφαίρισης. Έχει ένα κήπο με τριανταφυλλιές και αρωματικά φυτά και αρκετά πεύκα γύρω-γύρω.  Έχει ένα μεγάλο προαύλιο με  δύο κιόσκια και θεατράκι με φτιαγμένα με μάρμαρα Δομβραίνας.

Το σύνολο των μαθητών το σχ. έτος 2013-2014 είναι 30 και οι καθηγητές 9 σχεδόν όλων των ειδικοτήτων με Διευθύντρια την κα Παπαγεωργίου Πασχαλία.

Σήμερα λειτουργεί μόνο το Γυμνάσιο με τρεις τάξεις. 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 

Το σχολείο βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του χωριού της Δομβραίνας, σε αγροτική περιοχή,  στην επαρχία Θήβας, δύο χιλιόμετρα από τον Κορινθιακό κόλπο.

Το Γυμνάσιο λειτουργεί από το 1964  και η πρώτη Λυκειακή Τάξη λειτούργησε  για πρώτη φορά το σχ. έτος 1989-1990.  Ανήκει στο Δήμο Θηβαίων, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Θίσβης και στην κοινότητα Δομβραίνας.

Οι μαθητές προέρχονται από τα δημοτικά σχολεία της Δομβραίνας του Προδρόμου, της  Ξηρονομής και της  Ελλοπίας. Οι μαθητές  που μένουν εκτός της Δομβραίνας  μεταφέρονται στο σχολείο  με τα σχολικά λεωφορεία από τον τόπο διαμονής τους (επιπλέον από Θίσβη και παραλία Σαράντι)και επιστρέφουν. Απέχει από τη Θήβα 36 χιλιόμετρα.
Η Δομβραίνα είναι όμορφη κωμόπολη του νομού Βοιωτίας, κουρνιασμένη κάτω από τη σκιά του ιερού όρους του Ελικώνα. Mετονομάστηκε σε Κορύνη.  Βρίσκεται πολύ κοντά στον ομώνυμο όρμο του βορειοανατολικού μυχού του Κορινθιακού κόλπου και έχει 1.415 κατ. (1991). Στα νοτιοδυτικά της Δομβραίνας βρίσκεται και ο μικρός παραθεριστικός οικισμός Άγιος Νικόλαος. Βόρεια της Δομβραίνας κάτω από τις κορυφογραμμές του Ελικώνα δεσπόζει το Μοναστήρι της Μακαριώτισσας που αποτέλεσε καθ΄ όλη την περίοδο της τουρκοκρατίας εστία μελέτης και διαφώτισης καθώς και κρυφό σχολειό.

Η ιστορία τής Δομβραίνας είναι συνδεδεμένη άμεσα με την εξέλιξη τής αρχαίας πόλης τής Θίσβης. Όταν την Βυζαντινή περίοδο η Θίσβη εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της, δημιουργήθηκαν στη γύρω περιοχή μικροί οικισμοί. Τον 11ο με 12ο αιώνα στην περιοχή τού Δήμου Θίσβης, όπως αυτός προσδιοριζόταν από το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, σε προϋπάρχοντα Ελληνικό πληθυσμό προστέθηκαν κάποιοι ποιμένες σλαβικής καταγωγής. Η περιοχή ονομάστηκε Δομβραίνα, λέξη που προέρχεται από τα σλαβικά και σημαίνει ήρεμο και καλό χειμαδιό.Το 1382 ο καταλανός διοικητής του Δουκάτου Αθηνών-Βοιωτίας Ramon de Vilanova, για να πυκνώσει τον πληθυσμό και να εξασφαλίσει τα δυτικά σύνορα της Θήβας, εγκατέστησε Αλβανούς στις νοτιοδυτικές ορεινές περιοχές της επαρχίας Θήβας.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι της Δομβραίνας επέδειξαν σπουδαία δράση.Οι κάτοικοι τής Δομβραίνας σήκωσαν από τους πρώτους το λάβαρο της ελευθερίας. Κοντά στο χωριό υπάρχει ένας όρμος, από τον οποίο, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, μεταφέρονταν άνδρες και πολεμοφόδια από την Πελοπόννησο στη Στερεά και από τη Στερεά στην Πελοπόννησο.Κατά την περίοδο 1940-44 το χωριό αντιστάθηκε ηρωικά και συμμετείχε στον  πόλεμο. Μάλιστα τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής έκαψαν το χωριό και όσοι απέμειναν υπέφεραν να σταθούν στα πόδια τους. Αρκετοί έφυγαν στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Σήμερα υπάρχει μία τάση επιστροφής των νέων στο χωριό.
 

Οικονομία:
Εκτός από τα μάρμαρα η Δομβραίνα είχε μεγάλη παραγωγή οσπρίων (κυρίως φακές) και κρασιού. Γνωστά επίσης, ήταν τα πρώιμα νωπά κρεμμύδια, το εκλεκτό μέλι, τα νόστιμα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ: 

«Οι Φακές Δομβραίνας»
 
Συμμετέχοντες μαθητές: 

  • Κιούση Βασιλική
  • Μεϊδάνη Κων/να
  • Καλογεράκης Νικόλαος
  • Μπαρδώσας Γιώργος
  • Καρβούνη Μαρίας 
     

Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί

  • Α. Μπενέτου Αμπελία-Ιουλία
    Μαθηματικός
  • Β.Παπαγεωργίου Πασχαλία
    Πληροφορικής-Φυσικής

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ &Λ.Τ. ΔΟΜΒΡΑΙΝΑΣ ΔΟΜΒΡΑΙΝΑ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Τ.Κ. 32010 https://gym-domvr.voi.sch.gr 
Tηλ. & fax: 2264022218
e-mail: mail@gym-domvr.voi.sch.gr
 
Διευθύντρια: Πασχαλία Παπαγεωργίου  

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 

Η φιλοσοφία του σχολείου μας είναι: "ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ". Η βιωματική μάθηση ο στόχος μας.

Υλοποιούνται στο σχολείο μας από τη σχολική κοινότητα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας και πρόγραμμα Ευρωπαίκό  etwinnig με άλλα 11 σχολεία από όλη την Ευρώπη με θέμα “Let me show you my country”.