Γυμνάσιο Βλαχιώτη

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 

Το σχολείο μας βρίσκεται στον δήμο Ευρώτα και έχει έδρα το Βλαχιώτη Λακωνίας. Σε αυτό φοιτούν μαθητές από το Βλαχιώτη και από τα γύρω χωριά Γλυκόβρυση , Αϊ Γιάννης , Έλος, Αστέρι , Μυρτιά ,Νιάτα ,Γούβες ,Απιδιά. Φοιτούν περισσότεροι από 160 μαθητές . Το σχολείο μας στεγάζεται στο υπάρχον κτήριο από το  1970, διαθέτει επτά αίθουσες οι οποίες είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του σχολείου μας. Οι περισσότερες αίθουσες διαθέτουν Η/Υ και βιντεοπροβολείς . Επίσης, διαθέτει Κλειστό Γυμναστήριο , βιβλιοθήκη, αίθουσα Η/Υ, εργαστήριο Φυσικής-Χημείας, εργαστήριο τεχνολογίας και μια αίθουσα εκδηλώσεων συνολικής χωρητικότητας 300 ατόμων .Το σχολείο μας διαθέτει ηλεκτρονική σελίδα όπου αναρτώνται τα τελευταία νέα του σχολείου μας , καθώς και η ηλεκτρονική εφημερίδα μέσω του Π.Σ.Δ.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 

Από το 1956 λειτούργησε το Γυμνασιακό Παράρτημα Βλαχιώτη του Γυμνασίου Κροκεών .

Από το 1962 λειτουργεί ως αυτοτελές εξατάξιο Γυμνάσιο Βλαχιώτη.

Από το 1956 έως το 1969 το Σχολείο στεγαζόταν σε αίθουσες στην κεντρική οδό του χωριού .Από το  1970 το σχολείο στεγάζεται στο υπάρχον κτήριο. 

 

Το σχολείο μας βρίσκεται στο Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα .

Από την περιοχή μας διέρχεται ένα από τα πιο ιστορικά ποτάμια της χώρας μας.

Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σύμβολο, σημείο αναφοράς, ιστορικό μνημείο και πάνω απ’ όλα ένα ζωντανό οργανισμό που «τρέφει» το Νομό Λακωνίας . 

Το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα είναι ένας από τους τελευταίους σημαντικούς υδροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA, στον ευρωπαϊκό κατάλογο περιοχών υπό προστασία «ΦΥΣΗ 2000», στην οποία ολοκληρώθηκε το κοινοτικό πρόγραμμα LIFE-Nature. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος εκπονήθηκε Διαχειριστικό Σχέδιο για την παράλια ζώνη και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, με σκοπό να διασωθεί αυτό το πολύτιμο και μοναδικό, για τον άνθρωπο και τη φύση, οικοσύστημα.

Ο Ευρώτας  και οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν βασικούς παράγοντες για την καλλιέργεια της περιοχής σε πορτοκάλια και ελιές στον Λακωνικό κάμπο. Τα δύο αυτά προϊόντα αποτελούν κύρια πηγή αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής μας και έχουν κάνει γνωστή την περιοχή όχι μόνο στο Πανελλήνιο αλλά και στο εξωτερικό. Εδώ παράγονται τα γνωστά πορτοκάλια Λακωνίας αλλά και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

Στην περιοχή μας βρίσκεται το σημερινό χωριό Γλυκόβρυση .Στο παραλιακό μέτωπο της Γλυκόβρυσης βρισκόταν μία από τις αξιόλογες παραλιακές πόλεις της Λακωνίας, η αρχαία Ακραία. Το όνομά της το πήρε από τον ιδρυτή της Ακρία. Λόγω της τοποθεσίας της είχε εμπορική και ναυτική επικοινωνία με άλλες παραλιακές πόλεις της Λακωνίας. Στην πόλη υπήρχε ο ναός της μητέρας των θεών Κυβέλης, που θεωρείται ο αρχαιότερος της Πελοποννήσου από άλλους όμοιους ναούς. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τμήμα του ναού των θεών, ερείπια ρωμαϊκών κτιρίων και τάφων. Ακόμη, υποθαλάσσια της περιοχής υπάρχουν ερείπια από την αρχαία πόλη.

 

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ: 

Συμμετέχοντες μαθητές: 

Βλάχου Μαργαρίτα

Ζούτη Ελένη

Νυαράντι Χρήστος

Σδράκας Κωνσταντίνος

Ρήγα Κλαούντια
Λάμπρου Βουρβουριώτη Ευθαλία

 

Συμμετέχοντες  εκπαιδευτικοί:

Γιοντζής Βύρων

byrontzis@gmail.com

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 

Γυμνάσιο Βλαχιώτη - Βλαχιώτη , Λακωνίας – 

https://gym-vlach.lak.sch.gr/autosch/joomla15

τηλ. Επικοινωνίας : 27350412288 

Email σχολείου:mail@gym-vlach.lak.sch.gr
 

Διευθύντρια: Μαριάτα Κορμπάκη

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 

Κατά την φετινή χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε σε αρκετές δραστηριότητες. Στις 6/10/2014, στο σχολείο μας δεν πραγματοποιήθηκε μάθημα λόγω της καθιέρωσης της 1ηςΠανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού. Το σχολείο μας διοργάνωσε ενδοσχολικούς αγώνες, προβολή ταινίας και δημιούργησε αφίσες για την ημέρα αυτή.

Στις αρχές Νοεμβρίου το σχολείο μας παρακολούθησε τηλεδιάσκεψη με θέμα «ασφάλεια στο διαδίκτυο» .Το σχολείο μας συνδέθηκε σε μια πλατφόρμα μαζί με σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα και οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την  παρουσίαση από τους ομιλητές .Στο τέλος, οι μαθητές έθεσαν τις ερωτήσεις και τις απορίες τους σχετικά με την Ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Το σχολείο μας επιλέχθηκε ανάμεσα στα 200 σχολεία Πανελλαδικά σε προγράμματα καινοτόμων δράσεις του ΙΕΠ. Οι δράσεις εντάσσονται σε δύο μεγάλης κλίμακας Ευρωπαϊκά Έργα: το OpenDiscoverySpace, που υποστηρίζει την παιδαγωγική αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και το InspiringScienceEducation, που δίνει έμφαση στα Μαθηματικά, στις Φυσικές Επιστήμες και στην Τεχνολογία   

Στις 6/3/2015 το σχολείο μας συμμετείχε στην Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και μας επισκέφθηκε η υπεύθυνη του κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» ενημερώνοντας τους μαθητές για τον σχολικό εκφοβισμό.

Στις 19/3/2015 με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Αγωγής το σχολείο μας συμμετείχε τόσο στο πείραμα του Ερατοσθένη,  όπου οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου επικοινώνησαν και αντάλλαξαν τις μετρήσεις τους με τα   Εκπαιδευτήρια Πλάτων Κατερίνης.

Την επομένη στις 20/3/2015 οι μαθητές παρακολούθησαν μέσω σύνδεσης με το αστεροσκοπείο Αθηνών ζωντανά  την έκλειψη ηλίου.

Παράλληλα υλοποιούνται και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα